Seagrass Herbivory under Global Change Scenario

  

Glad to announce our article titled “Global and local disturbances interact to modify seagrass palatability” has been publised in PLoSONE.

In this vein, we evaluate the main and interactive effects of factors related to global change (i.e. elevated temperature, lower pH levels and associated ocean acidification) and local disturbance (i.e. eutrophication through ammonium enrichment) on a broad spectrum of leaf traits using the temperate seagrass Cymodocea nodosa, including structural, nutritional, biomechanical and chemical traits. Our findings show how climate change factors increased the consumption rate of seagrass by modifying all leaf traits. In addition, a notable accomplishment of this work was the identification of phenolic compounds not previously reported for C. nodosa.

Our results suggest that global and local disturbances may trigger a major shift in the herbivory of seagrass communities, with important implications for the resilience of seagrass ecosystems.

This work was supported by the Spanish Project Sea-Live (CTM2011-24482) from the Spanish Ministry of Science and Innovation and by the Junta de Andalućıa Excellence Project PRODESCA (P12-RNM-03020).

Find the article HERE.


  

HERBIVORÍA Y CAMBIO GLOBAL EN ANGIOSPERMAS MARINAS

¡Estamos de enhorabuena! Se ha publicado nuestro artículo titulado ““Global and local disturbances interact to modify seagrass palatability” en la revista PLoS ONE.

En el trabajo evaluamos los efectos que producen los factores relacionados con el cambio global (como son el aumento de las temperaturas y acidificación) y local (eutrofización mediante aumento en las concentraciones de amonio) sobre un amplio abanico de propiedades de las hojas de la angiosperma marina Cymodocea nodosa, que incluyen rasgos estructurales, nutricionales, biomecánicos y químicos. Los resultados muestran como el cambio climático incrementa las tasas de consumo de las plantas marinas por la modificación de las propiedades de sus hojas. Además, un punto importante del trabajo es la identificación de compuestos fenólicos en la especie C. nodosa por primera vez.

En conclusión, nuestros resultados sugieren que un escenario de cambio global podría desencadenar grandes cambios en los procesos de herbivoría de comunidades de angiospermas marinas, con importantes implicaciones en la resiliencia de los ecosistemas formados por estas plantas.

El trabajo fue financiado por el proyecto nacional Sea-Live (CTM2011-24482) del Ministerio de Ciencia e Innovacióny por el proyecto de Excelencia de la Junta de Andalucía PRODESCA (P12-RNM-03020).

Puedes encontrar el artículo AQUÍ.


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